Bijna 5.000 meren
Zuid Bohemen is een bijzonder waterrijk gebied. Vooral rondom Trebon zijn honderden meren die meestal al in de 16e eeuw aangelegd waren voor het kweken van karpers (deze vis is ook de traditionele kerstmaaltijd voor de meeste Tsjechen). Met de bijna 5.000 meren die Zuid Bohemen telt is deze streek zeker de juiste vakantie bestemming voor de waterliefhebbers.


Enkele van Bohemens unieke hoogtepunten op watergebied::
- De grootste viskweekvijver van Tsjechië is Rozumberk. Deze vijver van 4,8 km lang bevindt zich in de buurt van Trebon;
-
Het grootste natuurmeer: Cerne Jezero (Zwarte Meer) 18.4 ha;
Lipno is het grootste stuwmeer van Tsjechië en is maar liefst 42 km lang;
De langste Tsjechische rivier Vltava (Moldau) ontspringt vlakbij het Lipnomeer tot zij na 430 km bij Melnik uitmondt in de Elbe.
Aan de Moldau liggen ook nog 2 andere bekende toeristische stuwmeren: Orlik en Slapy.

Lipno meer
Hét watersport centrum in het zuiden van Tsjechië is het Lipnomeer; een stuwmeer van wel 42 km lang en op sommige plaatsen 16 km breed.
Met zijn grillige kustlijn en mooie zandstranden is het meer in de zomer de ideale plek om te zwemmen, surfen, zeilen, waterfietsen, waterskiën of roeien. In de winter kan men hier zelfs prachtig schaatsen.

Boten varen geregeld tussen de plaatsen Frymburk, Horni Plana, Lipno en Cerna. Ook kunt u een rondvaart met een stoomschip maken.

Bovendien is het meer is een ideale stek voor sportvissers (veel witvis, vlagzalm, beek-en regenboogforel en gigantische meervallen). Ook in Tsjechië heb je een soort staats-sportvisakte (Ribarsky Lystek) nodig en een vergunning voor de regio.

De enorme wateroppervlakte is al met al een echte ontmoetingsplaats de voor waterliefhebbers.