Zuid Bohemen
Ten zuiden van Praag tot aan de Oostenrijkse grens strekt zich één van de mooiste streken van Tsjechië uit, het schilderachtige Zuid Bohemen. Een zeer bijzonder gebied, rijk aan prachtige historische monumenten.

We noemen hieronder graag enkele van de meest bezienswaardige oude steden (die na de omwenteling in 1990 uitstekend zijn opgeknapt), alhoewel u in deze streek óók vele liefelijke dorpjes zult vinden met de beroemde Zuid Boheemse boerderijen, gebouwd in de stijl van plattelandse Barok.


      
Zuid Bohemen  

Cesky Krumlov
De geschiedenis heeft in Zuid-Bohemen een bijzondere schat aan stedelijke monumenten achtergelaten. Vlakbij uw vakantievilla vindt u de parel die wordt gevormd door het stadje Ceský Krumlov. Deze stad staat achter Venetië op de tweede plaats van de lijst van beschermde steden van de UNESCO en uw vakantie is niet compleet zonder een bezoek.

In geen enkele Boheemse stad is zoveel architectuur in zo'n omvang rondom het kasteel te vinden als hier. Er is zeer creatief gebruik gemaakt van een rotspunt omspoeld door een rivier, in dit geval de Moldau.

Ceský Krumlov wordt ten eerste gekenmerkt door het prachtige kasteel van de Rozmberks, een invloedrijke familie die drie eeuwen over Zuid-Bohemen heerste. Deze familie vergaarde een deel van haar vermogen ook door het kweken van karpers in enorme visvijvers (onder meer rond het stadje Trebon). Het mooiste uitzicht op de stad heeft u vanaf de galerij van de renaissance-kasteeltoren.


Bijzonder is ook dat het kasteel wordt omringd door een droge gracht waarin, net als vroeger, bruine beren rondscharrelen. Binnen het kasteel is vooral het barokke interieur bijzonder fraai.

Van een bijzondere pracht zijn eveneens de Maskerade-zaal met muurschilderingen uit de tijd van de Commedia dell'arte, het Burcht-theater met zijn originele barokke decoratie en de oude rijschool in de kasteeltuinen. De toren bij het kasteel is versierd met Trompe l',Oeil schilderingen. Tevens vindt u er een verzameling antieke Vlaamse wandtapijten.

Aan de voet van het slot ligt de stadswijk Latrán, waarin zich een klooster bevindt. Door de smalle straatjes, die voeren langs oude huizen uit verschillende tijdperken, komt u op het oude marktplein met het raadhuis. Brengt u ook eens een bezoek aan het plaatselijke museum waar u de geschiedenis van de stad en het slot wordt getoond.

Ceske Budejovice
Met zijn 90.000 inwoners is deze stad de grootste van Zuid-Bohemen. Ze ligt aan de oevers van het punt waar de Moldau en de Malse te samen komen, temidden van een lieflijk heuvellandschap.

Sinds haar stichting in 1265 door de "ijzeren en gouden" koning Premysl Otakar II klopt haar economisch hart en is de stad uitgegroeid tot een belangrijk dynamisch industriecentrum, wat u terug kunt vinden in het stadsbeeld

Een belangrijke bijdrage aan die groei was de bouw in de jaren 1825 - 1831 van de allereerste spoorlijn op het Europese vasteland. Die liep vanaf Ceske Budejovice tot aan Linz in Oostenrijk. Die eerste treinen werden toen nog getrokken door paarden. Pas in 1871 werden de paarden vervangen door stoomlocomotieven.


 

Ceske Budejovice kan u verder een groot aantal monumenten en bezienswaardigheden laten zien. Van het historische gedeelte is het marktplein, door arcaden omgeven, het mooist. Hieraan ligt het Raadhuis, dat dateert uit de 16e eeuw, en gebouwd werd in barokstijl. Beelden sieren de gevel van het gebouw en ook de Samsonfontein op het marktplein is in barokstijl vormgegeven.

Aan de over van de Moldau bevinden zich twee forten, waarvan twee torens nog bewaard zijn gebleven. Eén ervan heet de toren van de IJzeren Maagd. Deze naam is ontleend aan de functie van de toren in vroegere tijden. Hier werden in de middeleeuwen namelijk de martelwerktuigen bewaard. De Cerná Vez ( Zwarte toren ) met een hoogte van 72 meter biedt uitzicht over de gehele omgeving en bij helder weer tot aan de volgende monumentenstad: Trebon.

Verder vindt u in de stad interessante musea met tentoonstellingen van volkenkunde en van het Hussitische Tijdperk ( 15e eeuw, dat het hele land beïnvloedde), de sterrenwacht en het planetarium en de Zuidboheemse universiteit.

Het bekende Budweiser (Budvar) bier wordt hier al eeuwenlang gebrouwen.

Trebon
Als u last heeft van arthritis, reuma of andere lichamelijke ongemakken, of gewoon als u zich eens heerlijk wilt laten verwennen, brengt u dan zeker een bezoek aan Trebon, dat in Tsjechië zeer bekend staat als kuuroord.

U kunt er terecht voor de meest uiteenlopende schoonheids- of medische bebehandelingen (bijvoorbeeld hydrotherapie, fysiotherapie, modder- en turfbaden, parafine of kruidenpakkingen, massages, etc.). De prijzen van deze diensten liggen bovendien aanzienlijk lager dan in Nederland.
In het kuuroord complex kunt u ook gebruik maken van alle andere faciliteiten want natuurlijk vindt u er ook sauna's, een solarium, fitness, kapper, pedicure en een groot zwembad.


Trebon is verder een echt waterstadje. De 5.000 inwoners tellende stad ligt in het midden van honderden vijvers en meertje. U vindt hier vele vijvers uitsluitend bestemd voor het kweken van karpers, en een aantal andere puur voor de recreatie (Svet-meer, Spolsky-meer).

In de 15e eeuw was de hele streek nog een arm moerasgebied. De welvaart kwam toen de familie Rozmberks (zie de beschrijving van de stad Cesky Krumlov) hier reusachtige vijvers aanlegde en karpers ging kweken en van Trebon een administratief en handelscentrum voor de streek maakten.

De kweek van vis is nog steeds hier zeer belangrijk voor de economie en ook voor het toerisme. Elke herfst worden de vijvers met grote netten leeggehaald en voor de vele toeschouwers en belangstellenden begint hier een culinair feest. De meeste karpers worden echter ingevroren en tot december bewaard. Dan gaan zij het hele land in en staan vervolgens traditietrouw op het feestelijke kerstmenu van de meeste Tsjechen.

Een tentoonstelling over de kweek van karpers vindt u in het kasteel van Trebon. Culinaire visliefhebbers kunnen deze en andere vissen proeven in het uitstekende restaurant Supinka in Trebon.

Rozumberk nad Vltavou
Meer herinneringen aan bovengenoemde familie Rozmberks vindt u in het stamslot van de familie in Rozmberk nad Vltavou. Het kasteel ligt ongeveer 20 kilometer ten Zuiden van Cesky Krumlov. Het werd in de 13e eeuw gebouwd en kreeg de naam 'Rozumberk'.

Daar kunt u een bezoek brengen aan de Onderburcht. Dit werd in de 14e eeuw onder de bestaande Bovenburcht aangelegd. De Bovenburcht werd in de 16e eeuw door brand verwoest. Hier zijn onder meer schilderijen- en wapencollecties te zien.


Vyssi Brod
Verder naar het Zuiden ligt Vyssi Brod. Hier staat een cisterciënzer klooster, dat door de Rozmberks is gesticht. Deze orde wist door het ontginnen van het omliggende vruchtbare land tot grote welstand te komen. Mede hierdoor hebben zij een bijzondere collectie gotische schilderkunst aan kunnen leggen. In de kloosterkerk bevindt zich het familiegraf van de familie Rozmberks.

Tabor
Een stadje waaraan u zeker ook een bezoek zult willen brengen is Tábor. In de Tsjechische geschiedenis speelt Tábor namelijk een zeer belangrijke rol.

Deze stad dankt zijn ontstaan aan de volgelingen van kerkhervormer en Tsjechisch volksheld Johannes (Jan) Hus, een predikant die in de middeleeuwen het volk opriep om zich te verzetten tegen de toengeldende kerkstructuur (zie meer uitleg over Jan Hus).

De volgelingen van Johannes Hus werden Hussieten genoemd en begonnen na zijn dood de Hussietenoorlogen. De meest fanatieke Hussieten bouwden de stad Tabor in 1420, hoog gelegen (dus goed te verdedigen) op een rotsplateau en vernoemden haar naar de bijbelse berg Tábor.

Het kasteel van Tábor is nog ouder dan de stad zelf en vanaf de ronde toren is het uitzicht over het landschap imposant. Een uitgebreid netwerk van gangen en kelders met soms twee of drie verdiepingen is in de middeleeuwen uitgehakt in de rotsen en met elkaar verbonden - een uitstekend verdedigings - en vluchtsysteem. Een deel van de gangen is voor het publiek toegankelijk.


 

Tot op de dag van vandaag heeft het oude centrum van Tábor het karakter van de Hussietische vesting behouden. U vindt er de originele stadsmuren en kromme straatjes, ondanks de branden die meermalen de middeleeuwse huizen verwoestten. Op het oude Stadsplein vinden we het voormalige Raadhuis, dat nu Hussietisch museum is, en de reusachtige kerk uit de 15e en 16e eeuw.

De stad in zijn geheel biedt nu echter een meer renaissance aanzicht met in haar muren afgebeeld de nagedachtenis aan één van de meest dramatische episodes uit de Tsjechische geschiedenis (zie meer uitleg over Jan Hus).

Twee kilometer ten noorden van Tabor vindt u een klein meertje, ook met een bijbelse naam: de Jordán. De naam van dit meertje stamt ook uit de Hussitische tijd, toen de inwoners van Tabor hier hun kinderen lieten dopen.

Telc en Slavonice
In het uiterste zuidoosten van de provincie Zuid Bohemen (80 km ten noordoosten van Ceske Budejovice, 92 km ten westen van Brno) ligt de architectonische parel Telc. Deze kleine prachtige stad is uniek door de kwaliteit van de architectuur, grote variëteit van vormen dat vooral uitstekend te zien is op het bekende marktplein die omzoomd is door arcaden en huizen in Renaissance en barok.

Ook Slavonice vlakbij Telc is de moeite waard. Het heeft prachtige fresco's en sgrafitto decoraties aan de gevels en de z.g.n. diamant gevel in de ingangspartijen van de huizen.

 
Jindrichuv Hradec
Een zeer mooie stad met 22.000 inwoners werd al rond 1220 gesticht door fam.Witigon, die ook het prachtige kasteel liet bouwen. Deze werd door de eeuwen heen vaak verbouwd en tegenwoordig heeft het witte kasteel met drie binnenhoven een bijzonder Renaissance aanzien. Er zijn verschillende rondleidingen die de grote pracht van het interieur laten zien. Ook de stad zelf heeft veel opmerkelijke historische gebouwen b.v. de gotische Johanneskerk met mooie muurschilderingen.