Tsjechië is een mooi land met een rijke natuur en cultuur. Door de bewogen geschiedenis van het land is er veel te zien.Tot een aantal jaren terug was het nog onderdeel van Tsjechoslowakije. Tsjechoslowakije is in 1993 echter uit elkaar gevallen in Tsjechië en Slowakije. De twee staten zijn nu onafhankelijk.

De meeste van onze vakantievilla's bevinden zich in de mooiste streek van Tsjechië, Zuid Bohemen, vlakbij het gezellige stadje Frymburk.

Frymburk:

Frymburk is op 740 m hoogte gelegen, met 1.300 inwoners, ten zuidoosten van het grote Lipno stuwmeer. Bezienswaardig is de gotische kerk uit 1277, de fontein en de schandpaal. Er zijn verschillende restaurants, winkels en sport voorzieningen aanwezig.

  U kunt vanaf Frymburk naar de andere kant van het Lipnomeer via een veerboot. Op 24 km afstand ligt het prachtige middeleeuwse stadje Cesky Krumlov met een historische kern. De afstand tot de stad en handelscentrum Ceske Budejovice bedraagt 36 km.
Taal: Tsjechisch. Rond het Lipnomeer komen wat meer toeristen, daarom kunt u er terecht met wat Duits en Engels.
Tijdverschil: Geen.
Munteenheid:

Tsjechische kroon (CZK). Koers (sept 2008): CZK 100 = ± 4,15 euro , 1 Euro = ± 25 CZK.

Over het algemeen worden in een beperkt aantal hotels en restaurants creditcards geaccepteerd (Euro/Mastercard, Visa). Er zijn weinig geldautomaten waar de volgende pasjes gebruikt kunnen worden: American Express, Euro/Mastercard, Visa, Europas, Giropas.
Openingstijden van banken en postkantoren: maandag t/m vrijdag 09:00 uur - 11:00 uur en 13:00 uur - 17:00 uur.

Prijsindicatie: In vergelijking met Nederland liggen de prijzen in Tsjechië een stuk lager. Ook uitgaan is nog zeer betaalbaar. Zo betaalt u bijvoorbeeld in Praag voor een blikje Coca Cola of voor een normaal glas bier tussen de 12 en 30 kronen (ongeveer € 0,30 tot € 0,90). Hoewel de prijzen in Tsjechië de laatste jaren wel zijn gestegen, kun je er nog altijd redelijk goedkoop op vakantie. Ga je echter richting de toeristische centra van de grotere steden dan gaat het prijsniveau meer richting het Nederlandse niveau.
Telefoon: Het telefoonnetwerk in Tjechië is goed.
Electriciteit: 110 V(Praag)-220 V.
Autorijden:

Er is en wordt in Tsjechië hard gewerkt om het snelwegennet uit te breiden en op een West Europees niveau te brengen. Voor de autosnelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/u, voor provinciale wegen 90 km/u en binnen de bebouwde kom 50 km/u. Om gebruik te maken van de autosnelwegen dient een autobaanvignet aan de grens gekocht te worden. Deze kost ongeveer 100 kronen voor 10 dagen, 200 kronen voor 1 maand en 800 kronen voor 1 jaar.

Het is verplicht om autogordels te dragen en alcohol in het verkeer is verboden.

Klimaat:

Tsjechië ken veel verschillende klimaatsomstandigheden. In het westen is de invloed van de zee nog merkbaar. Meer naar het oosten heerst een steeds sterker landklimaat. Dus de zomer- en wintertemperaturen lopen er steeds meer uiteen.

In Praag bedraagt de gemiddelde temperatuur overdag in de maand januari 9,5°C en in de maanden juni, juli en augustus respectievelijk 30,9, 32,7 en 31,8°C. De streken rond Praag behoren daarmee tot de warmste en droogste plekken van Tsjechië (486 mm neerslag per jaar).

In geheel Tsjechië is juli gemiddeld de natste maand met temperaturen van 18 tot 21°C. De koudste maand is januari met een gemiddelde van -5°C tot -11°C.

 

Hoewel de meeste andere steden en streken in de dalen van de Bohemen eveneens een laag neerslagcijfer hebben, zijn er ook wat gebieden met een onstabieler klimaat, dat lijkt op het Nederlandse. Het waait alleen wat minder en er valt veel meer sneeuw.

De neerslag varieert zeer sterk per plaats als gevolg de grote variatie in landschapsvormen. Ze is in het westen wat regelmatiger over de maanden van het jaar verdeeld dan elders. De zuidwestenwind kan echter voor veel neerslag zorgen aan de westzijde van het Boheemse Woud.

Het Sudetengebergte heeft een vrij wisselvallig weertype met gemiddeld 800 tot 1530 mm neerslag.

In Moravië hebben de laagvlaktes en dalen in het midden en zuiden een droger klimaat (gemiddeld 600 mm neerslag per jaar) en hogere temperaturen dan in Bohemen.

De bergstreken in het noorden zoals de HrubY jesenik en de Beskiden (Beskydy) kennen echter een vrij onstabiel, vochtig weertype met maximaal 1550 mm neerslag.

Eten en drinken:

 

Kenmerkend voor de Tsjechische keuken zijn zelfgemaakte gerechten: gebraden varkensvlees met witte kool en knoedels, van gistdeeg gemaakte koek met kwark of maanzaad. Soep is het belangrijkste gerecht van de hoofdmaaltijd die tussen 11.00 en 14.00 uur wordt geserveerd.

In Tsjechië wordt meer bier dan wijn gedronken. Het bekende Budweiser (Budvar) bier wordt hier al eeuwenlang in de stad Ceske Budejovice gebrouwen en ook bierstad Plzen (Pilsen) is internationaal bekend.

In Frymburk bevinden zich een aantal restaurants. In Tsjechië is service niet bij de prijs inbegrepen. Het is dus gebruikelijk fooi te geven, maar er zijn geen richtlijnen voor de hoeveelheid.

U vindt in Frymburk ook een aantal winkels voor levensmiddelen en de dagelijkse benodigdheden.