Kastelen
Tsjechië kent vele kastelen. Deze beschermden namelijk de belangrijkste handelsroutes die zich door de eeuwen heen uitstrekten over Tsjechië en de omringende landen.

In de periode mei tot en met september zijn vrijwel alle bezienswaardige kastelen en musea geopend.

Kasteel Hluboka
Hat kasteel Hluboká vlakbij Ceské Budejovice, behoort ongetwijfeld tot de mooiste kastelen van Bohemen. De precieze uitvoering van alle architectonische details van het slot doen een rijk interieur vermoeden, maar de werkelijkheid overtreft alle verwachtingen.

Ondanks zijn middeleeuwse oorsprong wordt Kasteel Hluboka grotendeels kenmerkend door de Tudor gotiek (Engelse stijl). Het benadrukt de charme en romantisme van dit witte, dromerige kasteel: een kleine Windsor! Het is door een omvangrijk Engels park omgeven.

Het interieur van Hluboká werd kostbaar ingericht met een hoofdrol voor het houtwerk, waarin leden van de Schwarzenberg familie tijdens 30 jaar noeste arbeid hebben verricht om elkaar te overtreffen. In de bibliotheek is de top van hun kunnen bereikt. Het is daarom geen wonder dat de gul gedecoreerde vertrekken, eigentijdse meubels, wapens en unieke Vlaamse wandtapijten elk jaar duizenden bezoekers aantrekken.

Kasteel Orlik
Direct aan de bekende Orlik stuwmeer ligt het kasteel dat al in de 13 eeuw was gesticht. Oorspronkelijk stond het op een hoge rots, tegenwoordig ligt hij bijna in het water maar dat maakt hem niet minder spektakuler. Na een leuke rondleiding raden wij u aan te gaan zitten op het terrasje achter in het kasteelpark. Vooral de grote, verse salades zijn overheerlijk.

In een van de vertrekken is een zeer indrukkwekkend plafond aanwezig. Het plafond is helemaal met houtsnijwerk versierd. De man die dit plafond gemaakt heeft, heeft er 4 jaar over gedaan om het plafond af te krijgen. Het verhaal gaat dat hij van zijn opdrachtgever steeds minder betaald kreeg, omdat deze vond dat het werk met het toenemen van zijn ervaring steeds makkelijker werd.

Kasteel Zvikov
Kasteel Zvikov is een echte middeleeuwse burcht en net als de kastelen Hluboka en Orlik gelegen aan de rivier Vltava (Moldau). Het is een echte oude ridderburcht op een landtong. In het kasteel zijn veel fresco's te bezichtigen en onder het kasteel ligt een uitgebreid vluchtgangennet, waarvan een aantal keldergangen zijn gerestaureerd.

Tussen de kastelen Orlik en Zvikov vaart in het hoogseizoen een rondvaart boot. Ook hebt u vanaf het hoge kasteel een bijzonder fraaie uitzicht over de mooie omgeving.

Kasteel Cervena Lhota
Een waterslot zeer mooi en rustig gelegen midden in de prachtige natuur. Het kasteel heeft een verzameling van oosterse tapijten. Cervena Lhota ligt 20 ten noordwesten van Jindrichuv Hradec.